Mimarlık Laboratuvarı’nın temeli 1974 yılında atılmış ve inşaat 1976’da tamamlanmıştır. Laboratuvarın kuruluşundaki amaç; çevresel etmenler karşısında kullanıcı konforuna ilişkin deneylerin yapılması, çevreye sunulacak danışmanlık hizmetlerine gerekebilecek ölçekli modellerin hazırlanması ve bunlar üzerinde deneysel çalışmaların yapılması, bulguların değerlendirilmesi ve sayısal ölçmelerin gerçekleştirilmesidir. Laboratuvar, kendi öz kaynakları yanında UNDP projesinden de yararlanılarak gerçekleşmiştir.
Laboratuvarın adı 2006 yılında Bölümün kurucularından Prof. Dr. Erdem Aksoy’un anısına “Erdem Aksoy Deneysel Tasarım Laboratuvarı-EADTL” olarak değiştirilmiştir.
Laboratuvarın alt katında sergileme amacı ile panoların yerleştirildiği bir salon bulunmaktadır. Yaklaşık 400 m2’yi kaplayan deney alanında 1/1 ölçekte modeller düzenlenebilir, modeller üç boyutta kolayca hareket edebilirler ve farklı biçimlerde aydınlatılarak deney düzenlerinin her açıdan fotoğraf ve filmleri çekilebilir. Yapılan her deney, deney alanını çevreleyen ortak bir galeriden izlenebilir. Deney alanında bir “Rüzgar Tüneli” bulunmaktadır.
EADTL’nın giriş katı günümüzde KTÜ Mimarlık Bölümü Atölye 1 ve 2 öğrencilerinin çalışma alanı olarak kullanılmakta, gerektiğinde seminer ve atölyeler bu alanda gerçekleştirilmektedir.