Sevgili Aday Öğrenciler,
Uzun ve yorucu bir çalışmanın sonucunda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını beklemekte veya öğrenmiş bulunmaktasınız. Öncelikle sizi bu emeklerinizden dolayı kutlarım. Yeteneğinize ve almış olduğunuz puana göre üniversite ve bölüm tercihinde bulunacaksınız. Bu tatlı telaş içerisinde yapacağınız tercihlerin hayatınıza hayırlar getirmesini temenni ederim. Hepinizin ülkemize faydalı vazifelerde bulunacağınıza olan inancım tamdır.
ÖSYM istatistiklerine göre YKS’ye giren yaklaşık 100 öğrenciden 30-35’ini ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Yani sınava giren 100 öğrenciden yaklaşık 60-70’i tekrar sınava giren ve bir üniversitede okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Önceki yıllarda üniversiteye giren bazı öğrencilerin istediği bölüme giremediği veya yanlış tercih yaptığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bölüm veya meslek seçerken önce kendinizi ve kapasitenizi tanımalısınız. İlginizi çekmeyen bölümleri, mutlu olamayacağınız meslek veya üniversiteleri seçmek yerine veya başkasının istediği bölümlere girmek yerine kendi istediğiniz bölümü araştırarak; aileniz, öğretmenleriniz, arkadaşlarınız ve mümkünse tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm mezunları ile istişare ederek belirlemeye çalışmalısınız.
Hangi meslek ilginizi çekiyorsa, yetenekleriniz hangi meslekle örtüşüyorsa o mesleği tercih etmelisiniz. Çünkü bu seçim, bundan sonraki hayatınızı şekillendirecek ve hayatınızı bu meslekle idame ettireceksiniz.
Sevgili adaylar,
Endüstri mühendisi, üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda görev üstlenebilmektedir. Örneğin endüstri mühendisleri otomotiv, yazılım/bilişim, elektronik, beyaz eşya, tekstil gibi imalat sanayiinin her dalında; sağlık, ulaşım, iletişim, bankacılık gibi tüm hizmet sektörlerinde; savunma ve kamu yönetiminde çalışabilmektedirler.
Endüstri mühendisliği temel olarak, yukarıda söz edilen üretim ve hizmet sektörlerindeki kuruluşların tasarımı, kuruluşu, planlaması, iyileştirilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır.
Endüstri Mühendisliği Bölümü’müz Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ilk ve tek bölüm olup denizle yeşilin buluştuğu yerde kurulan ve en iyi yerleşkelerden (kampüslerden) birine sahip bir kampüs üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin en güzide bölümlerinden biridir.
Bölümümüzde on altı öğretim elemanı görev yapmaktadır. Bir profesör, dört doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve sekiz araştırma görevlisi ile genç ve dinamik bir akademik kadroya sahiptir. Bölümümüz; öğretim elemanlarımızın, öğrencilerimizi bire bir tanıyabildiği özelliktedir. Bu durum eğitim felsefesinin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.
Bölümümüz, Üniversitemizin kalite güvence politikası gereğince kurum dışı değerlendirmeleri önemsemektedir. Bu kapsamda; Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edilen bölümümüz bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak Endüstri Mühendisliği alanında güçlü bir temel oluşturmayı, analitik düşünme, problem çözme, hızlı ve doğru karar alabilme ve süreç-operasyon yönetimi gibi kritik beceriler kazandırmayı hedeflemektedir. Bu sayede bölümümüzden mezun olduğunuzda diplomanız Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağına üye diğer Avrupa ülkelerinde ve Washington Accord’a üye Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Japonya, Avusturalya gibi ülkelerde geçerli sayılmaktadır.
Bölümümüzde lisans öğrenimi sürecinde öğrenciler, zengin bir üniversite kütüphanesi, yerleşke (kampüs) içindeki yurtlar, sosyal faaliyetler, FARABİ (yurt içindeki başka bir üniversitenin endüstri mühendisliği bölümünde bir yıl eğitim alma) programı, ERASMUS (Avrupa Birliği’ndeki bir üniversitenin endüstri mühendisliği bölümünde bir yıl eğitim alma) ve MEVLANA (yurt içi ve yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi) programları gibi olanaklardan yararlandırılmaktadır. Ayrıca çift an adal (çift diploma), yan dal ve yatay geçiş programları mevcuttur.
Sevgili adaylar,
Yeteneklerinize uygun, kendinizi geliştirebileceğiniz ve mutlu olabileceğiniz bir üniversitede ve bölümde eğitim almanız dileğiyle hepinize bu yolculukta üstün başarılar dilerim.
Doç. Dr. Hüseyin Avni ES
KTÜ, Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı