Laboratuvar Hakkında

ZEISS EVO LS 10
Hızlandırma voltaji: 0,2 ? 30 kV
Büyütme aralığı: < 7 ? 1.000.000
Chamber: 310 mm (Ø) x 220 mm (Ø)
Maksimum numune yüksekliği: 100 mm
Rezolüsyon: < 5 nm (30 keV elektronlu dalga boyunda = 0.007 nm)
Taramalı elektron mikroskobu ile seramik, metal, polimer, ince film, jeolojik malzemeler ve biyolojik numunelerin topografi, morfolojik analiz, içyapı analizi (faz, tane boyutu, tane şekli, vs.), kırılma yüzeyi ve çatlak analizi, yüzey element analizi (bileşim) hakkında bilgi elde edilir. Cihazda bulunan ikincil elektron görüntü (SE) ve geri yansıyan elektron (BSE) dedektörleri ile yüksek çözünürlükte görüntü elde edilmektedir. Cihazla birlikte EDS sistemi ile belirlenmiş bir nokta, çizgi ve alan taraması ve seçilmiş alan X-ışını haritalanması yapılmakta ve bu bölgelerde kalitatif ve kantitatif analizler yapılabilmektedir. Yalıtkan numunelerin analizi için numune hazırlamada kullanılmak üzere yüksek vakum sputter yöntemiyle Au-Pd kaplama cihazı mevcuttur. Ayrıca biyolojik örnekler için kritik nokta kurutucusu mevcuttur. Bu sayede, dokularda fizyolojik veya patolojik olarak, ya da deneysel yöntemlerle ortaya çıkan morfolojik değişikliklerin analizi yapılmaktadır.
İletişim
SEM LAB Dahili Numara: 7028
Birim Sorumluları
|
Dahili Numara
|
E-mail Adresi
|
Öğr .Gör. Ümit ÖZSANDIKÇIOĞLU
|
7010
|
umitozsandikci@ktu.edu.tr
|
Analiz İstek Formu
"Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Laboratuvarı"nda analiz yaptırmak için "(SEM)-Analiz İstek Formu" doldurularak KTÜ-MERLAB'a başvurulur.
Formu indirmek için Tıklayınız.
Numune Kabul Kriterleri
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Numune Kabul Kriterleri
Analiz talep eden kişi/kurum numune gönderirken Analiz Hizmet Sözleşmesinde yazılan şartlarla birlikte, aşağıda belirtilen şartlara da uymakla yükümlüdür. Analiz şartlarına uygun olmayan numune gönderilmesi halinde, MERLAB numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir.
- Analizi yapılacak numunelerin MERLAB’a ulaşana kadar geçen süredeki muhafazasından analiz talep eden kişi/kurum sorumludur.
- SEM analizleri, numune sahibi eşliğinde verilen randevu saatinde yapılmaktadır. Randevu gün ve saatinde analizde bulunmayan analiz talep eden kişi/kurum sonuçları kabul etmiş sayılır.
- SEM görüntüsü alınacak numuneler nemsiz ve sıvı içermeyen katı numuneler olmalıdır.
- Radyoaktivite içeren numunelere analiz yapılmamaktadır.
- Analiz için gönderilecek numuneler toz veya bulk halinde olabilir. Toz numuneler için numune miktarı en az 10 mg olmalıdır. Katı numunelerin yüksekliği 25 mm’yi, çapı 40 mm’yi geçmemelidir.
- Analiz için uygun olmayan numune gönderilmesi halinde numune hazırlama bedeli talep edilir.
- Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır. Analiz talep eden kişi/kurumun, her bir numunenin konulduğu paketin üzerini silinmeyecek şekilde 01’den başlanarak mutlaka etiketlemesi gerekmektedir. Analiz sonuçlarında sadece numune kodları belirtilecektir.
- Birden fazla numunenin aynı anda vakuma alınıp incelenmesi için, numune boyutlarının birbirlerine yakın olması gerekmektedir. Farklı boyutlardaki numuneler, ayrı ayrı vakum odasına yüklenip analiz edileceğinden zaman kaybına yol açmaktadır.
- Analiz için en az yarım saat ücreti alınır.
- SEM başvurularında MERLAB Numune Kabul Kriterleri okunup, SEM Analiz İstek Formu doldurulup imzalanarak numune/numuneler ile birlikte MERLAB’a elden ya da kargo yoluyla müracaat edilecektir.
- Numunelerden elde edilen sonuçlar CD/DVD içerisinde verilir.
- İletişim merlab@ktu.edu.tr adresi üzerinden yapılacaktır.
Analiz Hizmet Sözleşmesi
Bu sözleşme, KTÜ-MERLAB ile analiz talep eden kişi/kurum arasındaki “Hizmet Sözleşmesi”dir.
- Analiz şartlarına uygun şekilde numune hazırlama işlemi, analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
- Numunenin KTÜ-MERLAB’a ulaşıncaya kadar geçen süre içerisinde taşınması, ambalajlanması ve muhafazası, analiz talep eden kişi/kurum sorumluluğundadır. Bu etkenlerden dolayı oluşacak olumsuzluklardan KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
- “Numune Kabul Kriterleri”ne uygun olmayan numunelerin başvurusu, KTÜ-MERLAB tarafından kabul edilmez.
- Başvuruların kabul edilebilmesi için ilgili “Analiz İstek Formu”nun eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanması gerekmektedir.
- Analiz talep eden kişi/kurum, analize gönderilen numunenin insan ve çevre sağlığına olası zararlı etkilerini beyan etmek zorundadır. Aksi takdirde oluşacak olumsuzluklardan sorumlu olacağını kabul eder.
- Analiz çeşitleri, ücret listesi ve “Numune Kabul Kriterleri” web sitesinde (www.ktu.edu.tr/merlab) ayrıntılı olarak yayınlanmıştır.
- KTÜ-MERLAB’dan analiz talebinde bulunan kişi, analiz ücretlerinin ödeme yetkisine sahip olan kişi olmalıdır. Ayrıca “Analiz İstek Formları”nda ödeme yetkisi olan kişinin adı yer almalı; ıslak imzası ile imzalamalıdır.
- Analiz talep edildiği tarihte güncel projesi olmayanlar, “Analiz İstek Formu”nda “Bireysel” seçeneğini işaretlemeli ve en geç 1 yıl içerisinde proje yaparak öncelikle KTÜ-MERLAB’a olan analiz borcunu kapatmalıdır.
- Randevu sistemiyle çalışılan analizlerde elde olmayan nedenlerden dolayı oluşabilecek gecikmelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz. Taahhüt edilen zamandan sapma olduğunda, analiz talep eden kişi/kurum bilgilendirilir.
- Analiz sırasında analize eşlik edeceğini beyan eden kişi/kurum randevu zamanından en az 10 dakika öncesinde belirtilen laboratuvarda hazır olmalıdır. Zorunlu sebeplerle hazır olamayacağı durumlarda en az bir gün önce haber verilmelidir.
- Analiz talep eden kişi/kurumun analiz sonrası geri alınmayan numuneleri, analizi takip eden üç ay süreyle kurumda muhafaza edilir. Bu süre boyunca teslim alınmayan numunelerden KTÜ-MERLAB sorumlu tutulamaz.
- Her türlü kargo masrafı, analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
- Analiz istek formlarında belirtilen ücret tahmini bedel olup, ödenmesi gereken kesin ücret analiz sonunda belirlenecektir.
- Analiz sonuçlarının tekrar talep edilmesi ücrete tabidir.
- Ödemeler KTÜ-Döner Sermaye Saymanlığının, Ziraat Bankası-Üniversite Şubesi K.T.Ü. Döner Sermaye Saymanlığı, “Diğer Birimler” adı altındaki hesaba, IBAN numarası (TR570001001225978651675001) ile yatırılacaktır.
- “Merkezi Araştırma Laboratuvarı ……………………. Analiz Ücreti” yazan dekont, KTÜ-MERLAB’a ulaştırıldıktan sonra analiz sonuçları teslim edilir.
- Analiz sonuçlarının bilimsel bir yayında kullanılması halinde bu analizlerin yapıldığı yerin Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı olduğunun yayında belirtilmesi gerekmektedir.
- Analiz talep eden kişi/kurum, analiz sonuçlarının sadece analizi yapılan numuneye ait olduğunu, ticari bir amaçla kullanılmayacağını ve reklamlarda KTÜ’nün adını kullanmayacağını ve/veya söz konusu ürünün KTÜ tarafından onaylandığı anlamına gelecek şekilde kullanılmayacağını taahhüt eder.
- Analiz sonuçlarına itiraz durumunda yapılan analiz tekrarında aynı sonuçların bulunması halinde, analiz talep eden kişi/kurumdan tam hizmet bedeli tahsil edilir.
- Anlaşmazlık durumlarında Trabzon Mahkemeleri yetkilidir.