tarihsel süreç

 Tarihsel Süreç;

Uzun yillar korunmak amaciyla kurutulmus bitki örneklerinin kartonlara yapistirilmis kolleksiyonlarina veya bu kolleksiyonlarin bulundugu laboratuvar ve enstitülerdeki bitki örneklerine “herba” sözcügünden türemis olan “herbaryum” adi verilmektedir. Diger bir ifade ile bitkilerin vejetatif ve generatif organlarinin belli bir amaç için, kurallarina uygun olarak toplanip, saklamaya hazir hale getirilmesi isine “herbaryum yapma”, bu sekilde saklanan bitki örnegine de “herbaryum” adi verilmektedir. Bitki Sistematigi, Karsilastirmali Morfoloji, Fitocografya (Bitki Cografyasi), Areal (Bölgesel Arastirma) Bilgisi, Herboloji (Yabanci Ot Bilimi), Fitopatoloji (Bitki Hastaliklari Bilimi) gibi bilimlerin çalisma materyallerini bitkiler olusturur. Genel olarak bunlarin belirlenip taninmasi olayinda bitkiyi 4 mevsim incelemek ve bitkinin yaprakli, çiçekli ve meyveli evrelerini saptamak gerekir. Dogada bunu her zaman canli örnek üzerinde incelemek zor olacagindan “kurutulmus bitki örnekleri”ne gereksinim vardir. Dogadan toplanan bitkiler esas özelliklerini kaybetmeden kurutularak, bir kagit ya da kartona tespit edilerek bilimsel amaçlar için korunurlar. Iste bu kolleksiyonlardaki herbir materyal  “herbaryum örnegi” dir.

Bu materyal, araziden seçilme, dogadan toplanma, prese alinma, ilaçlanma, etiket yazilma, saklanma gibi uygulamalar sonucu, gerektiginde kullanilmak üzere salon veya binalarda uygun dolaplarda saklanirlar. Herbaiyumlarin kullanim alanlari kisaca su sekilde siralanabilir;

 
  • Arastirma materyali olarak,

  • Karsilastirma materyali olarak,

  • Tarihi kolleksiyon olarak,

  • Ögretime yardimci olarak.

        Bitki sistematigi arastiricisi veya floristik incelemelerde bulunan bilim adamlari bir türün teshisini yaparken hem kendi yurdundaki bitkiler ile o cinsin tip örneklerini görmek ve hem de ülkesinin disindaki diger herbaryumlardaki örnekleri incelemek zorundadir. Bu açidan, yeryüzündeki herbaryumlarla iletisim kurarak gerekli bilgiyi saglarlar (Tütel,1993). 

          Bugün yaklasik 12 000 adet bitki taksonu içeren KATO, 1973 yilinda Orman Botanigi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Rahim ANSIN tarafindan kurulmus olup Dogu Karadeniz Bölgesi basta olmak üzere yurdun birçok bölgesinden getirilmis bitkileri bulundurmaktadir.

        KATO, kurucusu olan Prof. Dr. Rahim ANSIN'in doktora, doçentlik, çesitli yurt içi ve yurt disi gezilerine, Prof.Dr. Ziya GERÇEK'in ve Prof. Dr. Nesime MEREV'in yurt içi gezilerine, Prof. Dr. Z. Cemal ÖZKAN'in yüksek lisans, Dr. Mahir KÜÇÜK'ün doktora, Prof. Dr. Salih TERZIOGLU'nun yüksek lisans ve doktora, Prof.Dr. Dr. Özgür EMINAGAOGLU'nun yüksek lisans, Yrd. Doç. Dr. Alper UZUN'un , Yrd. Doç. Dr. Seyran PALABAS UZUN'un yüksek lisans ve doktora çalismalarina ait bitkileri içermektedir.

          Türkiye Herbaryumlari Veritabani Türkherb Programi ile Türkiye Herbaryumlari birligine baglanacak olan KATO'ya ait bitki taksonlarinin bu programa kaydina devam edilmektedir.