KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAŞTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Üniversitemiz NFT Dünyasında Yerini Aldı
Son yıllarda dünya genelinde, blockchain teknolojileri ve bu teknolojilerin ürünleri oldukça fazla ilgi görmektedir. Üniversitemiz, blockchain ve dijital varlıklar ile birlikte hayatımıza giren NFT (Non-Fungible Token) dünyasında yerini aldı. Bu kapsamda üniversitemiz, Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesinde yer alan kültürel miraslarımızdan olan İstikbal gazetesini NFT’ye dönüştürme çalışmalarını tamamlayarak dijital ortamdaki koleksiyonu yayına aldı.
Blockchain teknolojisinin bir ürünü olarak kabul edilen NFT dünyasına ilk adımını atan üniversitemiz, bir NFT pazaryeri üzerinde kurumsal hesap oluşturarak kültürel miraslarımızdan nadir eser olarak kabul edilen İstikbal gazetesinin nüshalarını bir NFT platformunda Ethereum (ETH) ağı üzerinden NFT’ye dönüştürdü.
Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü son sınıf öğrencisi Meltem TURAN, bitirme projesi kapsamında, ulusal ve uluslararası mecralarda kültürel miraslarımızın tanıtılması ve nadir eserlerin korunmasına yönelik olarak söz konusu çalışmayı yürüttü. Üniversitemiz böylece kurumsal olarak blok zinciri üzerinden nadir eserlerini NFT’ye dönüştürme çalışması yürüten ve dijital ortamda ürünlerini sunan sayılı üniversitelerden birisi oldu.
NFT Nedir?
Non-Fungible Token’ın kısaltması olan NFT, “Nitelikli Fikri Tapu” veya “Değiştirilemez Token” anlamlarına gelmektedir. Eşi benzeri bulunmayan varlıklara verilen bir isimdir. NFT’leri kıymetli kılan eşi benzeri bulunmaz oluşlarıdır. Blockchain yani blok zinciri teknolojisi kullanılarak üretilen NFT varlıklar, büyük çoğunlukla Ethereum standartları ile üretilmektedirler.
Ortaya çıkışlarında ilk önce Ethereum blok zincirinin bir parçası olarak başlayan NFT’ler, dijital eserlere sahip olmak için verilen sertifika ya da tescil belgesi olarak da tanımlanabilmektedir. Akıllı sözleşmeler sayesinde işlem gören NFT varlıklar, dijital eserleri blok zincirinde doğrulanabilir ve eşleştirilemez varlıklara dönüştürülmesini sağlamaktadır. Tek başına benzersiz bir varlığı temsil eden bu varlıklar, kayıt altına alınarak kripto varlıklara da dönüştürülebilmektedir. Özellikle sanat ve spor alanlarında sıklıkla kullanılan NFT’ler bugün milyarlarca dolarlık bir pazar hacmine sahip olmuştur.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kurumsal NFT Hesabını İncelemek İçin tıklayınız…
27 Ocak 2023
Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'nin Savunma ve Güvenlik Meseleleri" konulu söyleşi, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Dr. Hulusi AKAR'ın teşrifiyle gerçekleştirildi.
18 Kasım 2024
Ekim 2024 - Sayı 88
18 Kasım 2024
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, "Bağımsızlıktan Günümüze KKTC" başlıklı konferans ile uluslararası ilişkiler çerçevesinde mercek altına alındı.
15 Kasım 2024
KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla 10 farklı ülkeden, 12 farklı üniversiteden, 20 temsilcinin katıldığı etkinlikte Üniversitemiz ve Trabzon şehri tanıtıldı.
11 Kasım 2024
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatının 86. yıl dönümü kapsamında Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde, anma programı düzenlendi.
08 Kasım 2024
"Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi" Projesi, Üniversitemiz, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı.
05 Kasım 2024
Üniversitemiz, Valencia Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Çevre Kimyası Kongresi başladı.
05 Kasım 2024
Eylül 2024 - Sayı: 87
31 Ekim 2024
Üniversitemizin ev sahipliğini üstlendiği, 9. Uluslararası Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Kongresi, 28-31 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
28 Ekim 2024
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın (YMGV) periyodik olarak ihdas ettiği Madencilik Ödülleri sahiplerini buldu.
25 Ekim 2024
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı'nda Üniversitemiz 10 Madalya kazanarak büyük başarı elde etti.
23 Ekim 2024
Üniversitemiz "Mühendislik Fakültesi 3. Öğrenci Buluşması" etkinliği, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
23 Ekim 2024
Her yıl olduğu gibi Değişim Programları Koordinatörlüğü'nün organizasyonuyla Erasmus Günleri 2024 kapsamında 14-16 Ekim 2024 tarihlerinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
17 Ekim 2024
21 Eylül 2024 tarihinde Üniversitemiz Rektörlüğü görevine ikinci kez atanan Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, YÖK Başkanlığı'nda düzenlenen tören ile mazbatasını aldı.
16 Ekim 2024