haberler

"Türkiye'nin Uzay Misyonu"na Üniversitemizden Anlamlı Katkı

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir ATASEVER'in 8 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştireceği ve 1,5 saat sürecek olan bilim misyonuna Üniversitemiz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İVMER tarafından geliştirilen IvmeRad (akıllı ve aktif giyilebilir iyonize radyasyon dozimetresi) çalışmasını, Galactic 07 görevi için revize ederek uzay uçuşuna uygun hale getirmek suretiyle katkı sağladı.

ODTÜ İVMER tarafından ilk olarak TÜBİTAK desteğiyle hastanelerin radyoloji ve kanser araştırmaları birimlerinde, çalışanların ne kadar iyonize radyasyona maruz kaldıklarının anlık olarak tespit edilmesi amacıyla geliştirilen IvmeRad, Üniversitemiz iş birliği ile Galactic 07 görevi için revize edilerek uzay uçuşuna uygun hale getirildi. Özel olarak tasarlanmış uçuş tulumu üzerinde uzaya taşınacak IvmeRad, görevin tüm fazlarında iyonize radyasyon doz ölçümü yapacak. Görev sonrasında elde edilen bu veriler analiz edilecek ve literatüre katkı sağlayacak.

"Büyük Gurur Yaşıyoruz"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek “İvmeRad, astronotlarımızın maruz kaldığı iyonize radyasyon seviyelerini anlık olarak ölçebilen ve bu bilgileri hızlı bir şekilde analiz edebilen ileri teknoloji bir üründür. Gelişimine katkı sunduğumuz bu çalışma, uzayda karşılaşılan zorlu koşullar altında bile astronotumuzun güvenliği açısından son derece önem arz etmektedir. Son çalışma ile Üniversitemizin bilimsel araştırma ve geliştirme konusundaki yetkinliği, bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Üniversitemiz, sadece ülkemizin uzay çalışmalarına değil aynı zamanda küresel bilim dünyasına da değerli bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu vesileyle KTÜ bünyesinde, bu projede emeği geçen Dr. Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN’a teşekkürlerimi sunar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.” dedi.


07 Haziran 2024