haberler

Bir Hayat Bir Miras: İş İnsanı Dursun Ali İNAN İçin Vefa Gecesi Düzenlendi

Üniversitemizde, Bilim Kültür Sanat Haftası kapsamında Uzungöl’ü uluslararasılaştırarak dünya turizmine kazandıran İş İnsanı ve Müze Kurucusu Dursun Ali İNAN için Vefa Gecesi düzenlendi.

İş İnsanı ve Müze Kurucusu Dursun Ali İNAN Vefa Gecesi programı, Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM ve eşi Güllühan YILDIRIM, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Devlet Eski Bakanı 22, 23 ve 24. Dönem Milletvekili Faruk ÖZAK, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Eski Bakanı M. Cahit TURHAN, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa ERDEM, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Akif CİNEL ve Prof. Dr. Cemil RAKICI, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER, Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal TEKİNBAŞ, Dursun Ali İNAN, eşi Fatma İNAN, İNAN’ın yakınları, çocukluk arkadaşları ve sevenleri katıldı.

"Uzungöl’ü Dünyaya Açtı"
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Dursun Ali İNAN’ın Trabzon için önemli bir kazanım olduğunu ifade ederek “Bugün, burada, Karadeniz’in incisi, Trabzon’un turizm merkezi olan Uzungöl’ü doğal güzellikleri, temiz havası ve etkileyici manzarasıyla uluslararasılaştıran ve turizme kazandıran İş İnsanı Dursun Ali İNAN’ın bu uğurda verdiği büyük mücadeleyi, katılımcılarla paylaşmak üzere toplandık. 1970 öncesi yolu ve elektriği olmayan, bölge halkının göç ettiği Uzungöl, bugün Dursun Ali İNAN’ın yaptığı çalışmalarla marka haline gelmiş, dünya turizmine adını altın harflerle yazdırmıştır. Unutmamak gerekir ki hiçbir başarı tesadüf değildir ve her başarının arkasında sistemli bir çalışma disiplini yatar. Zamanında yoksulluk ve geçimsizlik nedeniyle Uzungöl halkının dahi yaşayamadığı yöreye, bugün yılda 5 milyon turist geliyor ve 25 bin yatak kapasitesi ile dünya turizmine hizmet veriliyor. Uzungöl’ün mimarı Dursun Ali İNAN’ı tebrik ediyor, şehrimize kazandırdıkları için kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ayrıca Uzungöl’de kurduğu ve içerisinde Uzungöl’ü iliklerinize kadar hissedeceğiz değerli parçaların olduğu müzenin de yerli ve yabancı turistler olmak üzere herkes tarafından görülmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

"Uzungöl’deki Potansiyeli Gördü"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ ise Dursun Ali İNAN’ın bir dönem yurt dışında olduğunu hatırlatarak “Dursun Ali İNAN doyduğu topraklara değil, doğduğu topraklara yatırım yapmayı seçen, o zamanki hali içler acısı olan Uzungöl’ü, bugünkü marka haline getiren isimdir. Dursun Ali İNAN, Almanya'dan döndükten sonra Uzungöl'ü düşünmüştür. Bu güzel toprakların geleceğinin turizmde olduğu vizyonunu da görerek 'Bismillah!' demiştir. Tarihi şehir ünvanımıza, kurumsal bir hafızayla beraber hizmet etmek ve o kurumsal hafızayı geleceğe taşımak adına müze konusunda da hassasiyet göstermiştir. Kader, gayrete aşıktır. İşte örneği de Dursun Ali İNAN'dır.” şeklinde konuştu.

"Önemli Bir Müteşebbis"
Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM konuşmasında, değerli ve önemli bir müteşebbis için bir araya geldiklerini belirterek “Trabzon, Türkiye'de nasıl bir marka şehir ise Uzungöl, Trabzon’da nasıl bir marka ise Uzungöl'de de Dursun Ali İNAN, öyle bir değerdir. İlimiz, turizmden yaklaşık bir buçuk milyar dolar gelir elde ediyor. Bu geliri, tarihi ve doğal güzelliklerimizin yanında Dursun Ali İNAN gibi markalaşmış değerlerin katkılarıyla elde ediyoruz. İlimizin kalkınmasında ve gelişmesinde katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Onlara yürekten teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından Devlet Eski Bakanı 22, 23 ve 24. Dönem Milletvekili Faruk ÖZAK, Üniversitemiz Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal TEKİNBAŞ ve Dursun Ali İNAN’ın yeğeni Hamit İNAN, Dursun Ali İNAN ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Program, Sanatçı Onay ŞAHİN ve Dursun Ali İNAN’ın oğlu Mehmet İNAN’ın katılımcılara sunduğu müzik ziyafeti, “Dursun Ali İnan: Bir Hayat Bir Miras” isimli kısa belgesel gösterimi, Rektörümüzün Dursun Ali İNAN’a teşekkürlerini sunması ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.


26 Mayıs 2024