duyurular

02

Mayıs

Üniversitemiz İstanbul ISIF'23'ten 9 Ödül ile Döndü

KİK

ISIF’23’te En İyi Akademik Buluş Ödülü KTÜ’ye Verildi

Üniversitemiz, 8. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı'nda (ISIF’23) 9 ödül ile büyük bir başarıya imza attı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ TTM) buluşçularının 10 patent başvurusu ile yer aldığı fuarda, 9 adet Patent Ödülü kazandı.
2016 yılından bu yana gerçekleştirilen ISIF; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ev sahipliğinde 27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında TEKNOFEST 2023 Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlendi.

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun öncülüğünde, patent başvurusu yapılmış veya fikri mülkiyet hakları korunmuş olan birçok ürün ve hizmetin sergilendiği Türkiye'nin tek uluslararası düzeydeki buluş fuarında bu yıl; 31 ülkeden 286'sı yerli, 138'i yabancı olmak üzere toplam 424 buluş sergilendi.

Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin destekleri ve gerekli altyapıyı temini ile çalışmalar yürüten buluşçularımız, sahip oldukları bilimsel veriler ışığında hazırladıkları ulusal ve uluslararası patentleri ile ISIF’23’te büyük bir başarı elde etti. Elektronik cihazlar, yazılımlar, tıbbi cihazlar, inovatif tarım ürünleri, enerji teknolojileri, savunma sanayii ürünleri ve daha birçok alanda yenilikçi çözümlerin yer aldığı fuarda, Üniversitemiz; 3 altın, 5 gümüş ve 1 bronz madalya alarak toplamda 9 ödül kazandı. 

IFIA En İyi Akademik Buluş Ödülü KTÜ’nün

Dünya genelindeki buluşçulara destek olmak için çalışan Uluslararası Buluşçuluk Federasyonu (IFIA) tarafından verilen ve fuarın en iyi 12 buluşundan biri olan "En İyi Akademik Buluş Ödülü"nü de Üniversitemiz kazandı. Üniversitemiz akademisyenlerinden Prof. Dr. İbrahim ALP ve diğer buluşçular, Abdou Azizi YOUNPOUNGAM ve Sadiye KATRANCI’nın “Co-elemental Recovery & Selective Separation of Elements from Gold (Au) And Mercury (Hg) Metal” adlı patenti, "En İyi Akademik Buluş Ödülü"nü aldı.

KTÜ'de çalışmalarını yürüten ve ödül alan buluşçularımız ve almış oldukları ödüller ise şu şekildedir: 

Altın madalya kazanan ulusal uluslararası patentler ve buluşçuları;

“Co-Elemental Recovery& Selective Separation of Elements from Gold (Au) and Mercury (Hg) Metals (Altın/Au ve Civa/Hg Metallerinden Ortak Element Geri Kazanım ve Seçici Element Ayrımı)” adlı patenti ile Prof. Dr. İbrahim ALP,  Abdou Azizi YOUNPOUNGAM, Dr. Öğr. Üyesi Sadiye KATRANCI,

“A Novel Silicon Phthalocyanine Compound with Anticancer Activity: Against Ling, Liver, Breast and Melanoma Cancer Types: In Vitro Water Soluable, Non-Aggregating (Antikanser Etkili Yeni Bir Silikon Ftalosiyanin Bileşiği: Akciğer, Karaciğer, Meme ve Melanom Kanseri Türlerine Karşı Bileşik: In Vitro Suda Çözünür, Agregasyon Göstermeyen” adlı patenti ile Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU, Doç. Dr. Arzu ÖZEL, Doç. Dr. Burak BARUT,  Öğr. Gör. Turgut KELEŞ,

“Medical and Cosmetic Uses of Bee Silk (Ari İpeğinin Tibbi ve Kozmetik Kullanımları)” adlı patenti ile Prof. Dr. Oktay YILDIZ, Öğr. Gör. Atiye DEĞİRMENCİ, Öğr. Gör. Merve BOYRACI.

Gümüş madalya kazanan ulusal-uluslararası patentler ve buluşçuları;

“Colemanite and Bismuth Oxide Doped Neutron Absorber Material (Kolemanit ve Bizmut Oksit Katkılı Nötron Emici Malzeme)” adlı patenti ile Dr.  Öğr. Üyesi Selcen UZUN DURAN, Prof. Dr. Ümit ALVER, Prof. Dr. Bilge DEMİRKÖZ,
“Isomolyester Colophane and Its Synthesis Method (Isomolyester Kolophan ve Sentez Yöntemi)” adlı patenti ile Arş.  Gör. Bilge YILMAZ, Prof. Dr. İlhan DENİZ, Hilal FAZLI,

“A Novel Sheath Structure with Phase Shifting Substance Addition for Thermal Control of Electronic Devices and Smartphones (Elektronik Cihazların ve Akıllı Telefonların Termal Kontrolü İçin Faz Kaydırıcı Madde İlaveli Yeni Bir Kılıf Yapısı)” adlı patenti ile Prof. Dr. Orhan AYDIN, Arş. Gör. Mehmet SAĞLAM, Prof. Dr. Mete AVCI, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yusuf YAZICI,

“A Herbal Compound Containing Antifungal Protein Derivatives Liquid Supplement Against Powdery Mildew On Plants (Antifungal Protein Türevleri İçeren Bitkisel Bileşik Bitkilerde Külleme Hastalığna Karşı Sıvı Takviyesi)” başlıklı projesi ile Dr. Öğr. Üyesi Uğur UZUNER,
“Direct and Homogeneous Internal Reforming Solid Oxide Fuel Cell System (Direkt ve Homojen İç Reformlu Katı Oksit Yakıt Pili Sistemi)” adlı patenti ile Dr. Öğr. Üyesi Özgür AYDIN.

Bronz madalya kazanan ulusal-uluslararası patent ve buluşçu;

“Transcatheter Transcatheter Mitral Valve (Transkateter Transkateter Mitral Kapak” adlı patenti ile Prof.Dr. Ömer GEDİKLİ oldu. 

Patentleri ile yarışmaya katılan ve ödül alan tüm araştırmacılarımızı tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.