Ekim
Simülasyon Destekli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) Kursu
Proje Etkinlikleri
"Simülasyon Destekli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) Kursu" Etkinliği TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 15-16 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Simülasyon temelli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) eğitiminin amacı, sağlık profesyonellerini gerçek hayatta karşılaşabilecekleri kritik kardiyak durumlarda etkin müdahale yapabilme becerileriyle donatmaktır. Bu eğitim, katılımcılara teorik bilgileri pratiğe dökme ve kritik anlarda hızlı karar verme yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler, 6 kişilik gruplar halinde 3 ayrı istasyonda organize edilecektir. Her istasyonda, 10 dakikalık senaryo uygulamaları ve 30 dakikalık debrifing süreçleri ile toplamda 6 saat sürecek şekilde eğitim verilecektir. Eğitim boyunca katılımcılar, aşağıda belirtilen 6 farklı rolü üstleneceklerdir: Ekip lideri, Kayıt görevlisi, Havayolu sorumlusu, Göğüs kompresyonu sorumlusu, Defibrilasyon sorumlusu, IV yol ve medikasyon sorumlusu
Katılımcılar, 6 farklı senaryoda her bir rolü bir kez oynayacak şekilde sıralanmıştır. İki gün sürecek etkinlikte, her gün 6 senaryo uygulanacak ve toplamda 12 senaryo tamamlanacaktır. Eğitim boyunca özellikle ekip liderinin performansı detaylı şekilde değerlendirilecektir.
Bu yapılandırma, katılımcıların farklı roller deneyimlemelerini ve acil durumlarda çok yönlü beceriler geliştirmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Her bir rol için geliştirilen özel senaryolar ve debrifing oturumları, katılımcıların olayları analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneklerini pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu süreç, öğrenim ve uygulama arasındaki bağı güçlendirmeye yönelik stratejik bir eğitim modeli sunmaktadır.
Prof. Dr. Süleyman TÜREDİ (SBÜ, Trabzon Tıp Fakültesi, Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği)
Doç. Dr. Elif ATEŞ (KTÜ, Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı)
Doç. Dr. Ahmet Kağan ÖZKAYA (KTÜ, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı)
Doç. Dr. Sinan PASLI (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Doç. Dr. Yunus KARACA (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Doç. Dr. Metin YADİGAROĞLU (Samsun Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Melih İMAMOĞLU (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Abdul Samet ŞAHİN (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Vildan ÖZER (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Özgen GÖNENÇ ÇEKİÇ (SBÜ, Trabzon Tıp Fakültesi, Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği)
Katılımcı Seçim Kriterleri:
Etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi İyi Hekimlik Uygulamaları ve Tıbbi Simülasyon Merkezi (MEDSİM)'nde gerçekleştirilecektir.
Başvurular, TÜBİTAK 2237/B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.