ders - elektronik I dersi laboratuvarı

Elektronik I Dersi Laboratuvarı

 

 


 

 

 

LABORATUVAR HAKKINDA BİLGİLER

Açık Adı

:

Elektronik I Dersi Laboratuvarı

Niteliği

:

Lisans lab

Sorumlusu (Asıl)

:

Prof. Dr. İ. Hakkı ÇAVDAR

Sorumlusu (Yedek) 

:

Dr. Öğr. Üyesi Ayhan YAZGAN

Teknik Sorumlu

:

Tek. Cemil KAPLAN

Kullanıcılar

:

Lisans öğrencileri




 

 

 

Kuruluş Amacı ve Genel Bilgiler

Lisans seviyesindeki teorik elektronik derslerinin uygulamalarının yapılması amacıyla kurulmuştur. Elektronik I ve Eleketronik II derslerindeki diyot, transistor FET gibi temel elektronik malzemelerini kullanarak DC ve AC analizlerin uygulamalarının yapılabileceği donanımlara sahip bir laboratuvardır. 2. Sınıflar için bu malzemelerin karakteristiklerinin elde edilmesi amacıyla da kurulu deney düzenekleri bulunmaktadır. Hazır düzeneklerin yanında öğrencilerin malzemeleri delikli borda yerleştirmek suretiyle deneyleri kendilerinin gerçekleştirdikleri deney düzenekleri de bulunmaktadır. 3. Sınıflar için ise osilatörler, schmitt tetikleme devreleri 555 uygulamaları ve yükselteç tasarımları gibi bağımsız çalışabilecek modül tasarımları Elektronik Laboratuvarında gerçekleştirilebilmektedir.

Yapılan Deneyler

Deney 1 : Diyot Karakteristikleri

Deney 2 : Diyotlu Devreler ve Doğrultucular

Deney 3 : BJT Karakteristikleri ve DC Analiz

Deney 4 : FET Karakteristikleri ve DC Analiz

 

 


 

 

Deneyler ve Laboratuvarla İlgili Dosyalar

İlk 4 form bütün laboratuvarlar için doldurulması zorunlu ortak formlardır.  Bunlara Laboratuvarlar ana sayfasından da erişilebilir.

Yapılacak Deneyler yukarıda verilmiştir. Uzaktan Eğitim süreciyle ilgili uygulama aşağıda verilmiştir. Uzaktan Eğitim periyodunbdaki uygulamalar için oraya bakınız.

 


 

 

Duyurular

Covid-19 tedbirleri çerçevesinde yapılacak laboratuvar uygulaması ile ilgili bilgiler aşağıda Uzaktan Eğitim Süreci başlığı altında verilmektedir.


 

 

Uzaktan Eğitim Süreci

COVİD-19 TEDBİRLERI SÜRECİNDE ELEKTRONİK I LABORATUVARI AŞAĞIDAKİ GİBİ UYGULANACAKTIR

1. Uzaktan Eğitim sürecinde deney programı aşağıdaki tablodaki gibi yapılacaktır.

  Hafta

 Tarih ve Saat

 Deney Adı

Deney Föyü

1

 09.05.2020, saat 14:00

 Deney 1 : Diyot Karakteristikleri  

  TIKLAYINIZ

2

 16.05.2020, saat 14:00

 Deney 2 : Diyotlu Devreler ve Doğrultucular

  TIKLAYINIZ

3

 23.05.2020, saat 14:00

 Deney 3 : BJT Karakteristikleri ve DC Analiz

TIKLAYINIZ

4

 30.05.2020, saat 14:00

 Deney 4 : FET Karakteristikleri ve DC Analiz

TIKLAYINIZ


3.’Multisim Student Edition 14’’ öğrenci versiyonunu bir ay ücretsiz olarak aşağıdaki adresten indirilebilir. https://www.malavida.com/en/soft/ni-multisim/#gref2. Deneyler sanal ortamda Multisim yazılım programı kullanılarak yapılacaktır. Öğrenciler bu yazılımı kullanılarak deneyleri gerçekleştirecek ve ilgili deneyin sonuç raporunu ders için oluşturulan e-mail adresi üzerinden belirlenecek bir zaman içeresinde deney sorumlusuna ulaştıracaklardır.

4. Deneylerden önce ilgili deney föyünü okumanız gerekmektedir. Gerekli hazırlıkların yapılması deneyin anlaşılması için kolaylık sağlayacaktır. Deney föyleri ve rapor kapağını indirmek için gerekli linkler bölüm sayfasındaki Lisans --> Laboratuvarlar --> Elektronik I alt sekmesinde yer alacaktır.

5. Sanal Laboratuvar uygulamasında grup yoktur. Her öğrenci kendi deneyini yapılacak açıklamaları dikkate alarak tek başına yapacak ve kendi raporunu hazırlayacaktır.

6. Laboratuvar not değerlendirmesi, deney raporu, istenen ödevlerden ve deney raporunda istenen bilgilerden ve simülasyon çalışmalarından oluşacaktır.

7. Deney raporları bölüm web sayfasında Lisans --> Laboratuvarlar --> Elektronik I alt sekmelerinden ulaşabilen Elektronik I Dersi Laboratuvarı sayfasındaki Deney Raporu Teslimi Arayüzünden tek bir PDF, RAR veya ZIP dosyası olarak yüklenecektir. Dosya Boyutu 5 MB’tan küçük olmalıdır. Dosya boyutu ve internet hızına göre yükleme işlemi biraz zaman alabilir. Bekleyiniz. Dosya gönderme işlemi başarıyla tamamlandığında Bölüm Teşekkür Sayfasına yönlendirileceksiniz.

8. Deneylerin Multisim ile simülasyonun nasıl yapılacağına dair bilgiler de içeren güncel deney föyleri de sisteme eklenecektir.

9. Deney raporları en geç 1 hafta içerisinde aşağıdaki dosya yükleme arayüzü üzerinden gönderilecektir.

 

Deney Raporunun Teslimi

Deney raporları aşağıda verilen Rapor Teslim arayüzü ile yapılacaktır.


 


 
 

Maksimum dosya boyutu 5 MB dır. Dosya büyüklüğü ve internet hızınıza bağlı olarak dosya yükleme işlemi zaman alabilir. 

 

 

 


 


 

 

 

Fotograflar